Podłoga drewniana, panele podłogowe czy płytki ceramiczne – jak wykończyć kuchenną posadzkę?

Podłoga w kuchni jest narażona na działanie wilgoci i zanieczyszczeń organicznych. Jej pokrycie powinno więc być wytrzymałe, odporne na ścieranie i łatwe do zmywania. Czy zatem płytki ceramiczne to jedyne rozwiązanie? Okazuje się, że równie dobrze sprawdzą się odpowiednio dopasowane panele podłogowe oraz deski z naturalnego drewna. Zobacz zalety każdego z tych materiałów!

Podłoga jest dopełnieniem kuchennej aranżacji i powinna tworzyć z nią spójną całość. Nie należy jednocześnie zapominać o aspekcie praktycznym – posadzka w tym pomieszczeniu musi sprostać wielu wyzwaniom. Ważne, by raz ułożona posłużyła przez długie lata, warto więc dobrze przemyśleć jej wybór. 

Płytki ceramiczne – klasyczne wykończenie kuchennej podłogi 

Najpopularniejszym materiałem na kuchenną posadzkę są płytki ceramiczne (terakota, gres lub klinkier). Charakteryzują się bowiem małą nasiąkliwością i wysoką odpornością na ścieranie. Można je łatwo umyć i nie przebarwiają się w kontakcie z wodą czy innymi płynami. Tak wykończona podłoga w kuchni jest wprawdzie praktyczna, ale zimna w dotyku (chyba że pod nią znajduje się ogrzewanie podłogowe) i dość surowa. Należy również uważać, by… nie uszkodzić jej, upuszczając patelnię, garnek lub inny ciężki przedmiot. Zwłaszcza terakota lub klinkier mogą jednak obtłuc się lub popękać w wyniku uderzenia. 

Drewniana podłoga w kuchni – czy to dobry pomysł?  

Podłoga z naturalnego drewna jest niezwykle szlachetna, elegancka i ciepła. Nawet zimą można przechadzać się po niej bez butów. Czy jednak sprawdzi się w wilgotnej kuchni? Oczywiście, że tak! Klucz do sukcesu tkwi jednak w wyborze odpowiedniego gatunku drewna i rodzaju desek. 

W kuchennych warunkach sprawdzi się posadzka wykonana z litego drewna egzotycznego – badi, jatoba, kempas, merbau czy doussie. Gatunki te charakteryzują się dużą twardością i stabilnością, dzięki czemu deszczułki nie będą w znaczy sposób kurczyć się i rozszerzać pod wpływem zmian temperatury i poziomu wilgoci. Dobrym pomysłem jest również ułożenie posadzki z desek warstwowych, zbudowanych z trzech ułożonych prostopadle i sklejonych ze sobą warstw drewna. Dzięki swojej konstrukcji nie pracują tak, jak lite drewno, istnieje więc niewielkie prawdopodobieństwo, że będą się wybrzuszać – wyjaśnia specjalista z firmy Dobre Dla Domu, specjalizującej się w dostarczaniu różnych pokryć podłogowych nie tylko do kuchni. Zarówno deszczułki, jak i deski warto dodatkowo zabezpieczyć środkiem do uszczelniania krawędzi, by nie wnikała w nie i pod nie woda. 

Panele laminowane – jakie wybrać do kuchni?  

W kuchni z powodzeniem można ułożyć również panele podłogowe. Ich dużą zaletą jest oczywiście relatywnie niska cena. Wiele osób docenia również łatwość montażu – ułożenie paneli nie wymaga bowiem ani specjalnych umiejętności, ani profesjonalnych narzędzi.  
Należy przy tym pamiętać, że panele do kuchni powinny mieć rdzeń (czyli środkową część) wykonaną z płyty HDF o podwyższonej odporności na wilgoć. Niektóre produkty posiadają specjalne uszczelnienia wzdłuż krawędzi, inne warto dodatkowo pokryć specjalnym preparatem zabezpieczającym przed wnikaniem wody.  

Więcej informacji na temat różnych rodzajów pokrycia podłogi znajdziesz w poradniku DDD

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here