Prawidłowa technika ostrzenia noży

Niezależnie od tego, czy w kuchni jesteś totalnym amatorem, czy może właśnie pasjonujesz się branżą gastronomiczną, powinieneś dysponować pewnym podstawowym sprzętem do przyrządzania potraw. Ważny będzie tutaj i nóż, i… profesjonalna ostrzałka do noży. Naucz się z niej jednak właściwie korzystać, aby dbać o ostrza niczym prawdziwy mistrz kuchni!

Kiedy nóż wymaga naostrzenia?

Nie ma sensu ostrzyć noży, które są jeszcze w dobrym stanie i po prostu tego nie wymagają. Zanim więc zaczniesz przejeżdżać nimi po ostrzałce, koniecznie je sprawdź. Taki test najlepiej przeprowadzisz na zwykłym pomidorze – spróbuj go po prostu przekroić i oceń, jak ci to wyszło.

Jeżeli nóż bez problemu radzi sobie z gładkim przecięciem skórki, oznacza to że ma optymalny poziom ostrości. Jeśli natomiast musisz na siłę wbijać go w warzywo, zdecydowanie wymaga on ponownego naostrzenia. Pamiętaj, że ostry nóż to bezpieczny nóż. Wbrew pozorom tym tępym znacznie łatwiej można zrobić sobie krzywdę.

Jaką ostrzałkę kupić?

Skoro wiesz już, jak ważne jest to, by utrzymywać noże w dobrym stanie, najwyższa pora zainwestować w prawdziwą profesjonalną ostrzałkę do noży. Podstawowe opcje do wyboru masz dwie – ostrzałki manualne oraz ostrzałki automatyczne. Teoretycznie w sklepach znalazłbyś też pręty do ostrzenia, ale od nich teraz w ogóle się odchodzi, bo w takiej domowej kuchni nie są zbyt praktyczne (bywają trudne w użyciu).

Najprawdopodobniej więc w zupełności wystarczająca okaże się dla ciebie ostrzałka manualna. Pozwala ci ona przejąć pełną kontrolę nad procesem ostrzenia. Jeżeli zadbasz więc o prawidłową technikę, nie ma takiej opcji, abyś jakkolwiek uszkodził swój nóż za sprawą ostrzałki.

W jaki sposób ostrzyż noże?

Pamiętaj jednak, że nawet najlepsza, najdroższa i najbardziej profesjonalna ostrzałka do noży nie zrekompensuje ci obrania niewłaściwej techniki ostrzenia. Jeżeli już coś robisz, rób to dobrze. Ostrzenie powinno polegać na naprawdę delikatnym przyciskaniu noża do ostrzałki i przesuwaniu go po niej w rytmicznych spokojnych ruchach.

Zawsze takie ostrzenie rozpoczynaj od krawędzi tnącej i stopniowo przechodź do samego czubka noża. Oczywiście z czasem nabierzesz tutaj pewnej wprawy i sam poczujesz, jak powinno się używać profesjonalnych ostrzałek do noży.

Profesjonalne ostrzałki do noży dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here