Ryż jest zbożem znanym i chętnie konsumowanym nie tylko przez Azjatów, lecz również przez wszystkie narody na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia dla prawie połowy ludności świata. Rośnie w strefie klimatów gorących i obejmuje aż dwadzieścia pięć gatunków. W takim razie, czy ryż jest zdrowy ? Ryż, to jeden z najzdrowszych pokarmów, jakie zna ludzkość. Polacy mimo wielkiej miłości do ziemniaka coraz częściej sięgają po ryż. Dlatego, że jest bardzo odżywczy. I dlatego, że wspaniale komponuje się niemalże ze wszystkimi produktami. Zarówno z mięsem, jak i rybami, warzywami, czy nawet owocami. Pasuje do niego też każdy sos. Największym producentem ryżu są Chiny, Indie i Indonezja.Tam znany i uprawiany jest od starożytności. W Europie zboże to znane jest dopiero od czternastego wieku. A w naszym kraju ryż ma jeszcze krótszą historię. Ale za to w czasach współczesnych cieszy się w Polsce wielkim powodzeniem również dlatego, że jest produktem bezglutenowym. I mogą go spożywać nawet osoby nietolerujące glutenu. Poza tym jest on źródłem nie tylko węglowodanów, białka i tłuszczów wielonienasyconych, ale także witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ryż posiada też dużo pierwiastków chemicznych. Takich, jak magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, mangan, selen, miedź. Bardzo dużym plusem jest to, że ryż jest dla człowieka najłatwiej przyswajalnym zbożem. Jest lekkostrawny, wspomaga trawienie, zapobiega biegunkom, reguluje poziom cukru, obniża cholesterol, wspomaga organizm, nie jest kaloryczny. Najbardziej znany jest ryz biały. Lecz jest on uboższy w składniki odżywcze niż ryż brązowy. Za to posiada delikatny smak i dłużej może być przechowywany. Druga odmiana, to ryż brązowy, naturalny, który nie jest tak popularny, jak ryż biały. Jest on dużo bogatszy od ryżu białego w składniki odżywcze. Posiada witaminy E i B, oraz wiele składników mineralnych. Mogą go spożywać diabetycy, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Trzeba go tylko dłużej gotować niż ryż biały. Posiada też krótszy termin przydatności do spożycia.