Na profesjonalne wyposażenie lokali gastronomicznych składa się mnóstwo rozmaitych elementów. Do tego grona należą między innymi baseny gastronomiczne – dla bardzo wielu osób nie znających się na tym nazwa taka bardzo egzotycznie brzmi. Tymczasem baseny nierdzewne używane w profesjonalnej gastronomii nie są niczym innym jak zlewami – na tyle jednak głębokimi i pojemnymi, aby dobrze sobie poradzić chociażby z myciem dużych garnków. Naczynia tego rodzaju stosowane w tego typu miejscach są zdecydowanie większe niż te, których używa się w gospodarstwach domowych. Ponadto baseny gastronomiczne wykorzystywane są również do przygotowywania w nich pewnych produktów spożywczych do dalszej obróbki – dla przykładu baseny nierdzewne idealnie sprawdzą się wówczas, kiedy trzeba dokładnie umyć większe ilości warzyw bądź owoców albo mięsa. Swobodnie pracować przy nich mogą dwie osoby albo nawet więcej – wszystko oczywiście zależy w tym miejscu od modelu takiego sprzętu. Dodatkowo baseny nierdzewne są o tyle wygodne, że nawet jak się z nich korzysta, nie przeszkadza to innym pracownikom w wykonywaniu ich czynności. Ze względu na to, że są one głębokie, nie ma ryzyka jakiegoś strasznego zachlapania podłogi i tym podobne. Meble gastronomiczne i inne sprzęty tego typu muszą być bowiem skonstruowane w taki sposób, aby minimalizować ryzyko zabrudzeń – chociaż kuchenne zaplecza lokali gastronomicznych i tak są sprzątane nieporównywalnie częściej aniżeli kuchnie w domowych gospodarstwach. Wyposażenie takowe poza tym jest wykonywane z takich materiałów, które dobrze zniosą przebywanie w takich, a nie innych warunkach – mowa w tym miejscu przede wszystkim o stali nierdzewnej, chociaż ta akurat zaczęła już także robić karierę w produkcji wyposażenia przeznaczonego na indywidualny użytek. Wspominany materiał jest akurat w takich pomieszczeniach jak kuchnie po prostu idealny, z tego też powodu cieszyć powinien fakt, iż przestał być zarezerwowany tylko i wyłącznie dla profesjonalistów, a stał się ogólnodostępny.