Warzywa z piekarnika

Co ugotować na obiad? Nie ma gospodyni, która by nie zadawała sobie takiego pytania. Mięso czy ryba? Obiad w wersji wegetariańskiej czy nie? Bez wątpienia dobrą propozycją będą warzywa z piekarnika. Mogą one być serwowane jako dodatek do dania głównego, jak również jako samodzielne danie. Można je serwować na obiad, a można i na kolację. W wersji obiadowej, warzywa z piekarnika będą stanowić raczej dodatek do głównego dania. Natomiast na kolację nadają się bardziej na samodzielne danie. Przepisów na to danie jest mnóstwo. Warzywa z piekarnika mogą być przygotowane razem z np.zapieczoną rybą. Do naczynia ognioodpornego wkłada się umyte i osuszone filety rybne oraz dodaje się pokrojone w czwartki papryki oraz cebulę. Całość polewa się oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. W przypadku jeżeli nie ma octu w domu, można użyć soku wyciśniętego z cytryny. Trzeba pamiętać o przyprawach oraz ziołach.Sól, pieprz oraz mieszanka ziół śródziemnomorskich doskonale będą nadawać się do tego dania, w którym warzywa z piekarnika będą odgrywać główną rolę. Świetnym samodzielnym daniem mogą być warzywa zapieczone z octem balsamicznym. Warzywa takie, jak bakłażan, paprykę, cebula oraz czosnek, trzeba pokroić na duży kawałki, wymieszać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz rozmaitymi ziołami oraz wstawić do piekarnika. Danie to smakuje doskonale zarówno na gorąco, jak i na zimno. Na zimno można je dodawać do kanapek robionych w chlebie pita lub zawijać w tortille. Tortille należy podgrzać, do środka włożyć warzywa z piekarnika oraz podawać na ciepło. Warzywa z piekarnika, zawijane w tortille, są doskonałą przekąską nawet dla osób, dbających o linię. Tortille najlepiej robić samemu w domu. Znamy wszystkie składniki, które używamy do przyrządzania tortilli. Jest to łatwe danie, wystarczy wyrobić ciasto z mąki, wody oraz kilka łyżek oliwy. Można wybrać dowolną – z oliwek, winogron lub orzechów włoskich. Odpowiedni będzie także olej słonecznikowy lub rzepakowy. Tortille smażą się na suchej patelni i po kilkunastu sekundach już są gotowe do użycia. Warzywa z piekarnika są zawijane w tortille i serwowane jako przekąska lub główne danie na kolację. Osoby, będące na diecie, również mogą jeść warzywa z piekarnika, bez obaw o kalorie. Wystarczy jeżeli do piekarnika włoży się np. brokuły, kalafior, marchew, pieczarki oraz doprawimy suszonymi ziołami. Takie warzywa z piekarnika mogą stanowić bazę do zup, którą można ugotować, będąc na diecie oraz samodzielne danie lub przekąska do podgryzania między posiłkami. Ogólnie, jedzenie przygotowane w piekarniku jest bardziej zdrowe niż smażone na oleju. Jest przygotowane bez użycia tłuszczu do smażenia. Jedyny tłuszcz, który używa się jest do marynowania produktów. Warzywa z piekarnika, jak już było powiedziane, można upiec bez oleju lub oliwy. Takie warzywa można piec nie tylko z rybą, ale także z mięsem. Mięso powinno być dobrze zamarynowane, a warzywa najlepiej dodać po jakimś czasie, po uprzednim upieczeniu mięsa. Jak ktoś nie dba o linię, może posypać warzywa serem.

www.miss-fit.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here