Gotowanie to jedna z dziedzin życia, która łączy w sobie czynności codzienne z pasją. Dla niektórych gotowanie jest alchemią, dla innych ścisłą dziedziną nauki. Ci pierwsi chętnie eksperymentują, drudzy zaś wykonują czynności z przepisów co do joty. W telewizji możemy się spotkać z różnymi rodzajami programów kulinarnych. Kucharze – zawodowcy i amatorzy – szczycą się kolorową gamą bardzo ciekawych przepisów. Niestety nie wszystkie przepisy są łatwe do zrealizowania – zdarza się że potrzeba nam piersi gołębia lub specjalnych, nie produkowanych w Polsce składników. Ponadto występują problemy przy obcojęzycznych przepisach kulinarnych – zdarza się że tłumacz nie podjął się zamiany jednostek anglosaskich na system metryczny, rezultatem czego jest sytuacja, w której do ciasta musimy dodać 8 uncji masła i ćwierć galona mleka. Nie wszyscy kucharze telewizyjni zwracają również uwagę na to co jest dla nas zdrowe. Każdy może ugotować coś pysznego, jeśli swoją potrawę zasypie cukrem i obtoczy w panierce. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, co gotujemy dla siebie i swojej rodziny, bo jak wiadomo, jesteś tym co jesz.