Białe, zielone, rzadziej fioletowe – szparagi, uznawane są prawdziwie królewskie warzywo. Delikatny smak zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. Może dlatego są tak cennym, a nie docenianym warzywem, ponieważ goszczą na naszych stołach tylko jeden raz w roku – maj, to miesiąc szparagów. Najlepsze jakościowo i smakowo są te szparagi, które po ścięciu, tego samego dnia pojawią się w kuchni. Hodowcy szparagów twierdzą, że gdy nadejdzie sezon na szparagi, w ich domach królują w większości potrawy ze szparagów. Najbardziej znana wersja serwowania tych warzyw, to szparagi z sosem holenderskim, który znakomicie komponuje się z ich delikatnym smakiem i miąższem. Kupując szparagi w sklepie czy na targu, często mamy wątpliwości, czy to warzywo świeże, czy już kilkudniowe. Aby to sprawdzić, odłamujemy końcówkę szparaga – gdy z łatwością da się odłamać, a w tym miejscu pojawia się sok, możemy bez obaw dokonać zakupu. Szparagi możemy podać na wiele sposobów – gotowane, smażone na maśle, w sałatce warzywnej. Szparagi podczas gotowania powinny wystawać ponad powierzchnię wody – ich główki są tak delikatne, że z powodzeniem osiągną pożądany stan delikatnie gotując się w parze wodnej.