Kuchnia z jaką możemy spotkać się w Polsce jest kuchnią związaną z takimi składnikami jakie były dostępne na naszych ziemiach w czasach formowania się pierwszych cywilizacji w tym regionie. Z tego powodu wiele potraw opartych jest na składnikach, z jakich korzystali Słowianie, którzy są naszymi protoplastami. Obecnie w naszych codziennie spożywanych potrawach możemy spotkać ziemniaki, jakie są jednym z bardziej popularnych składników w polskiej kuchni. Musimy zdawać sobie sprawę, ze ziemniaki bardzo późno trafiły na polskie stoły. Pojawiły się one dopiero w momencie rozpoczęcia polskich kontaktów gospodarczych i handlowych z Turkami. Typowym dla polskiego jedzenia składnikiem, jaki powszechnie używany był przez wiele wieków polskiej historii, była kasza. Przejście na ziemniaki miało przede wszystkim wymiar ekonomiczny. Ziemniaki znacznie łatwiej jest hodować, a także jest to warzywo jakie jest pożywne i można go produkować w dużych ilościach. Z drugiej strony kasza jest znacznie bardziej zdrowym produktem żywnościowym. Z tego powodu warto jest korzystać z niej oraz z przepisów, jakie związane są ze staropolską kuchnią. W polskich warunkach klimatycznych potrawy oparte na kaszy są w stanie dostarczać nam wielu cennych składników.

www.rajnet.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here