Ryż na mleku to wspaniały pomysł nie tylko na podwieczorek, ale także jako śniadanie czy bardzo syta kolacja. Ryż na mleku przede wszystkim przyrządza się gotując ryż osobno w wodzie i mleko, które potem trzeba połączyć ze sobą, jeszcze przez chwilkę gotując. Niektórzy inaczej czasami robią, gotują ryż bezpośrednio na mleku. Jednak trzeba do takiego dania kupić specjalny ryż, który kupić można w większych sklepach spożywczych. Gotując ryż bezpośrednio na mleku trzeba zwrócić uwagę na to, aby nie przypalić takiego ryżu. Bardzo łatwo przywiera się on do dna, także należy często pod koniec gotowania energicznie mieszać. Ryż z mlekiem, masełkiem cukrem i cynamonem jest bardzo pożywny i zdrowy. Często jest podawany osobom, które mają problemy żołądkowe, gdyż doskonale syci i leczy tego typu dolegliwości. Wyż na mleku bardzo dobrze smakuje także z owocami, np. z wiśniami i sokiem wiśniowym lub z malinami. Takie połączenie jest kaloryczne, ale jakże smaczne. Czasami warto pokusić się o taki posiłek.