Każdy rodzaj wina nie tylko wyróżnia się odmiennym smakiem, ale również sposobem podania, o czym wiele osób zapomina. Nie bez powodu w sprzedaży można spotkać się z tak wieloma rodzajami kieliszków do wina.

Różowe

Aby możliwe było wydobycie smaku i aromatu w winach różowych, konieczne są specjalne lampki posiadające umiejętność utrzymywania optymalnej temperatury podania. Tym bardziej, że różowe wina muszą być serwowane po schłodzeniu. Optymalnie zatem, jeśli kieliszki będą wąskie (taka postać ogranicza ocieplanie się trunku), o cienkiej nóżce i wypukłej czarce.

Białe

Cieszące się największą popularnością w sezonie letnim, do tego odpowiednio schłodzone, białe trunki wymagają dwóch rodzajów kieliszków do wina. Lekkie serwuje się w szkle o zwężonej średnicy i wąskiej szyjce, dzięki czemu tkwiące w nim nuty zapachowe łatwiej trafiają do nosa. Z kolei cięższe podaje się w kieliszkach o cienkiej nóżce i pękatej czarce, aby mogły należycie „oddychać” .

Czerwone

Spośród wszystkich dostępnych win na rynku, czerwone należą do najbardziej wymagających, jeśli chodzi o dobór szkła do ich spożywania. Kieliszki do wina są ściśle uwarunkowane jego rodzajem. Dla przykładu: Bordeaux podawane jest w wysokim naczyniu o szerokim dnie, które w należyty sposób wydobędzie jego smak i aromat. Z kolei Beaujolais, będące rodzajem młodego wina czerwonego, potrzebuje kieliszka typu „tulipan”, czyli średniej wielkości, o szerokiej czarce i cienkich ściankach. Taka postać będzie w stanie wydobyć świeże, kwiatowe nuty zapachowe, ciesząc zarówno nozdrza, jak i podniebienia smakoszy. Wina burgundzkie należy spożywać z dużych kieliszków, o czarce przypominającej gruszkę. Sherry i porto serwowane jako aperifif, wzmogą apetyt. Kieliszki do wina muszą być zatem niższe od innych tego typu, podczas gdy ich strome dno wyostrzy zarówno smak i aromat alkoholu. Z kolei lampki o masywnej podstawie, z rozszerzającą się górą, polecane są do słodkiej madery. Nie bez powodu. Taka forma lepiej wydobywa ciężki aromat tegoż wina.

Musujące

Hiszpańskie cava, włoskie prosecco czy wykwintny, francuski szampan to chętnie wybierane propozycje letnich win musujących, które wymagają zgoła odmiennych kieliszków do wina. Z uwagi na ulatniający się gaz, muszą być podawane w wąskich, długich lampkach. Tylko wtedy zawarte w nich bąbelki nie będą pękać, ciesząc podniebienia koneserów prawdziwym smakiem musującego trunku. Co więcej, taka postać ułatwia utrzymanie niskiej temperatury.

Artykuł zainpirowany został kieliszkami do wina dostępnymi na stronie https://strefaform.pl/pol_m_kuchnia-jadalnia_wyposazenie-baru_kieliszki-do-wina-712.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here