Robusta czy Arabica

Szukasz kawy stworzonej dla siebie? Specjalnie dla Ciebie omówimy dwa najpopularniejsze gatunki ziaren, z których produkuje się większość kaw dostępnych na światowym rynku. Abyś mógł wybrać kawę stworzoną dla siebie, poznaj kilka istotnych faktów, które pozwolą Ci podjąć najlepszy wybór. Oto one!

Arabica – pochodzenie kawy

Wybierając kawę, warto kierować się nie tylko jej zaletami smakowymi, ale i również warto znać jej historię oraz pochodzenie. Kawa Arabica to uprawa pochodząca z dawnej Kenii. Ta historyczna kolebka, z której wszyscy znamy tą z najpopularniejszych kaw na świecie, nie jest jednak miejscem jej największej produkcji. Główną uprawą kawy Arabici zajmuje się kontynent Ameryki południowej, w tym takie kraje jak Brazylia czy Kolumbia. Aby Arabica cieszyła się szybkim wzrostem oraz pełnowartościowymi ziarnami, należy pamiętać o kilku istotnych warunkach dla jej właściwej uprawy. Pierwszą z nich jest odpowiednia temperatura. Kawa Arabica rośnie najlepiej w temperaturze w przedziale od 15 do 24 stopni Celsjusza. Kolejną bardzo ważnym aspektem, wpływającym na jej uprawę jest rodzaj ziemi. Lekko kwaśne podłoże to najlepsze miejsce do uprawy tego gatunku kawy. Arabica to kawa, która nie charakteryzuje się szybkim wzrostem. Oprócz tego nie jest odporna na choroby oraz wpływ szkodników

Smak i aromat Arabici

Ziarna Arabici są łagodne, które przypadną do gustu osobom ceniących sobie głęboki aromat oraz jej smak. Często podczas jej degustacji można wyczuć delikatne nuty korzenne, a nawet wyczuwalny posmak czekolady. Bardziej przypadnie do gustu osobom preferującym delikatność oraz mniejszą zawartość kofeiny. Jeśli pragniesz spróbować Arabici, nie pozostaje nic innego udać się do sklepu lub zamówić przez internet, np. tutaj  http://kawamak.pl/pol_m_KAWA_Kawa-arabica-193.html

Robusta – pochodzenie kawy

Ten gatunek kawy wywodzi się z Afryki Zachodniej, który jest bardziej odporny na chorobotwórcze plagi niż Arabica. Uprawia się ją na wysokości 800 metrów nad poziomem morza w temperaturze sięgającej od 24 do 36 stopni Celsjusza. Jej światowy udział w produkcji kawy szacuje się od 20 do 29 procent. Robusta charakteryzuje się wyższym wzrostem, a jej ziarna posiadają bardziej brązowy oraz ciemny odcień. Dzięki temu, że Robusta to kawa łatwiejsza w uprawie charakteryzuje się niższą ceną na rynku, niż w przypadku Arabici. Jest to również gatunek kawowego napoju, który przypadnie do gustu tylko niektórym podniebieniom. Jak zatem charakteryzuje się podczas jej degustacji?

Smak i aromat Robusty

Robusta to najczęściej kawa instant, czy tak zwana kawa rozpuszczalna. Jej smak na tle innych dostępnych kaw charakteryzuje się mocnym, gorzkawym posmakiem. Jest również odpowiednim wyborem dla osób, które poszukują mocnej kawy z dużą dawką kofeiny. Robusta to gatunek kawy, której wartość kofeiny szacuje się na około 2,7%.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here