Każdy z nas lubi dobrze jeść, lubi swoje ulubione dania i przysmaki i dlatego też tych przepisów kulinarnych jest bardzo dużo w naszych głowach i książkach kucharskich. Dania jak zwykle są podzielone i oddzielnym tematem kulinarnym będą zupy. Zup w polskim jadłospisie jest bardzo dużo i dzielą się one na zupy warzywne, zupy owocowe, oraz chłodniki. Najbardziej chyba ceniony jest zwykły rosół podawany z makaronem lub tez może on być bazą do innych dań. Rosół gotuje się na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny czyli musi tam być marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek odrobina ziela angielskiego i w zależności od tego jaki to ma być rosół daje się kostki wołowe, cielęce lub drobiowe. Rosół w Polsce jako zupa jest chyba daniem takim naszym i jedynym jakie się gotuje i nigdzie indziej nie ma tak wspaniale przyprawionego rosołu. Jeśli chodzi o zupy jarzynowe to bazą jest właśnie rosół i potem dodaje się w zależności od smaku i gustu różne warzywa i tak jeśli damy kalafior to będzie to zupa kalafiorowa, czy kapustę to kapuśniak i tak dalej. Zupy jarzynowe są bardzo smaczne i pożywne i dlatego powinno się je jeść. Są jeszcze chłodniki które robi się zwykle w upalne dni i jak sama nazwa wskazuje są robione zwykle w upalne dni.

www.lifebox.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here