Na śniadanie

Przygotowanie potrawy na śniadanie stanowi dla nas czasem nie lada wyzwanie. Zazwyczaj okazuje się, że nie mamy wtedy czasu, ponieważ zaraz po przebudzeniu się i szybkim przebraniu, musimy zbierać się w sobie i biec do pracy albo do innych obowiązków, które od rana musimy wykonywać. Jednak jedzenie jest istotnym czynnikiem naszego samopoczucia w ciągu dnia, nie powinno się więc bagatelizować porannych przysmaków. Ważne, żeby zjeść cokolwiek i napisać się porządnej kawy, która nas pobudzi i zachęci do codziennych wyzwań. Niektórzy na śniadanie przygotowują sobie kanapki – jedni preferują szynkę, inni ser żółty, niektórzy mieszają ze sobą te dwa składniki. Są i tacy, którzy dodają do kanapek warzyw – najczęściej są to ogórki, pomidory, szczypiorek, czy cebula. Warto też kanapkę pokryć jakimś sosem. Są od tego majonez, chrzan, sos tatarski, sos czosnkowy, beszamel, ale także i musztarda lub ketchup. Niektórzy jednak wybierają np. kanapki z dżemem, a coraz popularniejszym smarowidłem zastępującym masło lub margarynę staje się humus. Zamiast kanapek zdarza się przygotowywać tosty, które wymagają mniej wkładu własnego niż kanapki, a zwykle są bardziej kaloryczne i dodają więcej energii. Zamiast kanapek można też wybrać zupę mleczną albo przynajmniej jajko. Ważne jest też pamiętanie o tym ile gotować jajko na miękko, a ile gotować jajko na twardo. Za długie lub za krótkie wykonywanie tej czynności może sprawić, że nie będzie to takie jajko, jakie chcemy. Jajko na miękko powinno się gotować od dwóch do trzech minut, natomiast jajko na twardo powinno się gotować od ośmiu do dziesięciu minut. Pamiętać należy też o tym, żeby jajka wkładać na gotującą się już wodę. To właśnie od tego momentu należy liczyć, jak długo gotuje się jajko i kiedy można je z wody wyjąć i podać. Jeszcze inny jest sposób na przyrządzanie jajecznicy. Jajecznica jest też bardzo popularną potrawą śniadaniowią, podobnie jak i omlety. Zaletą tych dań jest bardzo prosty i szybki sposób przygotowania, który ogarnie nawet osoba niepotrafiąca gotować.

www.pouczyc.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here