Moda, uroda, styl życia to temat w niemalże w każdej gazecie. Nowością w żywieniu nie są już z pewnością kwasy tłuszczowe omega 3 albowiem popularność informacji na ten temat w prasie oraz w telewizji doprowadziła do tego, że normalnością stała się dieta śródziemnomorska obfitująca w oleje tłoczone na zimno, ryby oraz zboża. Aczkolwiek nie musimy zmieniać strefy klimatycznej w naszym menu gdyż polska dieta również może obfitować w te substancje. Na przykład siemię lniane może stanowić alternatywę dla słynnej oliwki ponieważ również zawiera bardzo dużą dawkę omega 3 a ponadto jest źródłem błonnika oraz lignanów. Jak więc spożywać len? Oczywiście możemy używać oleju tłoczonego na zimno aby polewać sałatki oraz pieczywo razowe gdyż dzięki temu wspomożemy profilaktykę chorób serca. Dodatkowo możemy urozmaić menu dodając sproszkowanych, zmielonych nasion gdyż jako źródło lignanów działają przeciwnowotworowo, całe ziarna natomiast będą dobrą osłoną przy chorobie wrzodowej żołądka a także zapobiegną zaparciom.