Halloween, obchodzony najhuczniej za oceanem, zyskuje na popularności także w Polsce. Jest on okazją do tematycznych imprez w gronie znajomych. Zabawie utrzymanej w klimacie kościotrupów, wiedźm i pająków towarzyszą odpowiednio udekorowane potrawy. Nie masz pomysłu, co zaserwować swoim gościom 31 października? Boisz się, że zamiast „strasznie smacznie” będzie tylko „strasznie”? Z naszym menu przygotujesz najlepsze halloweenowe dania!
Paluchy wiedźmy do chrupania
Jak na każdej imprezie, tak i na Halloween świetnie spiszą się różnego rodzaju przekąski. W przypadku poniższego przepisu określenie „finger foods” nabiera dosłownego znaczenia. Paluszki wiedźmy to jeden z najbardziej efektownych elementów mrocznego święta.
Potrzebne składniki:
- 225 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki obranych migdałów do wykonania „paznokci”
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciastka zagnieć. Uformowaną kulę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu, uformuj z ciasta niewielkie palce – pamiętaj, że w trakcie pieczenia nieco urosną. Na jednym końcu ciastka umieść migdał. Nożykiem ponacinaj palce, by nadać im realistycznego wyglądu. Blaszkę z „paluchami” piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyciągnij migdały.
Muffinki czekoladowe z pajęczyną
Na halloweenowym stole nie może zabraknąć też słodkich wypieków. Najlepiej sprawdzą się w ten dzień muffinki czekoladowe z dekoracją przypominającą pajęczą sieć. Takie babeczki są smaczne, a właściwie – strasznie smaczne!
Potrzebne składniki:
- 230 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 150 g deserowej czekolady
- 75 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Aby przygotować muffinki czekoladowe przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej i wymieszaj proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W osobnej misce połącz ze sobą mokre składniki – masło, jogurt i jajka. Zawartość obu misek wymieszaj. Gotową masę przełóż do foremek na babeczki. Czekoladowe muffinki zapiekaj 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść osobno deserową i białą czekoladę. Po przestudzeniu babeczek, ich wierzch pokryj polewą z deserowej czekolady. Z pomocą białej polewy stwórz wzór pajęczej sieci. Muffinki czekoladowe z pajęczyną gotowe!
Dyniowa zupa z gałkami ocznymi
Jak Halloween to i dynia, bez której trudno wyobrazić sobie to amerykańskie święto. Z pomocą jesiennego warzywa możesz wyczarować wiele mrocznych przekąsek. Najciekawszą z nich jest dyniowa zupa. Nietypowa, bo przyozdobiona gałkami ocznymi. Kto je wyłowi, temu z pewnością wyjdą oczy z orbit!
Potrzebne składniki:
- 2 kg dyni
- 5 sporych ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- imbir
- mozzarella w kulkach
- oliwki
Sposób przygotowania:
Obraną i pozbawioną pestek dynię pokrój na kawałki. Cebule i ziemniaki pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w plastry. W garnku z wodą zagotuj pokrojone warzywa. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Po około 30 minutach zdejmij zupę z ognia i zblenduj ją dokładnie. Jeszcze raz dopraw.
Gałki oczne przygotuj wciskając plasterek oliwki w każdą kulkę mozzarelli.
Źródło: serwis kulinarny W kuchni z Wedlem