Człowiek musi jeść, by żyć i nikt nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Jedzenie jest jedną z głównych potrzeb fizjologicznych każdego z nas. Człowiek nie byłby w stanie funkcjonować, gdyby regularnie nie dostarczał swemu organizmowi energii w postaci właśnie jedzenia. Ale jedzenie to nie tylko zaspokajanie podstawowych potrzeb, jedzenie to także przyjemność. Na przestrzeni wieków człowiek opanował wiele różnorodnych sposobów przyrządzania posiłków, w taki sposób, by były one atrakcyjne i smaczne. Gotowanie to nie tylko codzienny obowiązek, gotowanie może być pasją i sztuką. Kulinaria jest działem, który zajmuje się właśnie sztuką gotowania, różnorodnymi sposobami obróbki i przygotowania posiłków, na które składają się produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Sztuka gotowania jest trudną sztuką, głównie z uwag na to, że ludzie preferują różne sposoby przyrządzania posiłków i mają różne smaki. Nie każdemu smakuje to samo, dlatego każdy dobry kucharz stoi przed nie lada wyzwaniem.