Kuchnia sycylijska jest jedną z kuchni, która jest nakierowana głównie na warzywa i owoce, a więc produkty, których jest u nich pod dostatkiem. Najczęściej stosowanymi warzywami są bakłażany i pomidory pod różnymi postaciami. Sycylijczycy przyrządzają świetne zupy, sosy, zapiekanki oraz inne potrawy, które spożywa się razem z rybami i owocami morza. Bardzo znaną zapiekanką jest parmigiane z parmezanem. Jednakże najważniejszą rolę w ich kuchni pełnia różnego rodzaju desery, którymi kończą każdy posiłek. Do sporządzania deserów używają głównie marcepanu, bakalii i pistacji. Dania sporządzane przez nich są niezwykle zdrowe i maja dużą wartość odżywczą. Sycylijczycy są ludźmi szczupłymi, ponieważ dania, które spożywają są niskokaloryczne i nie muszą się obawiać zbędnych kilogramów. Taka kuchnia jest szczególnie polecana osobom chcących pozbyć się nadwagi, ponieważ mogą oni się normalnie najeść, a nawet bardzo dobrze zjeść, bo potrawy są naprawdę smakowite, a nie przytyją przy tym ani kilograma.

www.zouza.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here