Kuchnia orientalna świata

Kuchnie takich krajów jak Chiny, Japonia, Indie, Wietnam czy Indonezja określa się zazwyczaj jedną nazwą – jako kuchnia orientalna. Czy właściwie ona jest i jak bardzo jest zróżnicowana ?Wydawać by się mogło, dla nas, europejczyków, że kuchnia Chin czy Wietnamu to „jedno i to samo”, przynajmniej mniej więcej. Jednak nic bardziej mylnego. Kuchnia orientalna sama w sobie jest tak rozległa i typowa dla tak wielu państw, że sama w sobie jest niebywale zróżnicowana. Kuchnia Chińska na przykład znacznie różni się od Japońskiej. W tej drugiej duży nacisk, z racji położenia kraju, położony jest na ryby i owoce morza. W Chinach też, jednak tam sama kuchnia orientalna chińska różni się znacznie w zależności od regionu – kantonu. Również przyprawy typowe dla każdego kraju są inne – w Wietnamie popularna jest na przykład limonka czy ostre Chilli, w Chinach – głównie przyprawa curry, a w Malezji i Indonezji powszechnie się używa do niemal wszystkiego mleka kokosowego. Jak więc widać, każda kuchnia orientalna i jej charakterystyka zależna jest w dużej mierze nie tylko od wiekowej tradycji danego regionu, ale i od dostępnych w tym miejscu przypraw czy produktów żywnościowych. Niezależnie od tych różnic, a może właśnie tym bardziej, zróżnicowana kuchnia orientalna z pewnością jest warta naszego bliższego zainteresowania.

www.twojafanaberia.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKuchnia Maroko
Następny artykułTanie jedzenie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here