Kuchnia Maroko

Kuchnia Maroko, mimo ze nie jest zbyt urozmaicona, to jest bardzo atrakcyjna wizualnie ze względu na to, że kusi swoich smakoszy kolorami z niezliczonych ilości warzyw, których dodaje się zawsze do potraw wszelkiego rodzaju. Tradycyjny posiłek w marokańskich restauracjach a także domach to przede wszystkim gęsta, dobrze przyprawiona, korzenna zupa, ugotowana na bazie warzyw oraz mięsa. Głównym daniem, odmiennie niż w Europie, jest kuskus. Kuskus to kasza, podaje się ja z mięsem, takim jak baranina albo po prostu z warzywami lub z jednym i drugim,. ilość mięsa zjadanego w Maroko zależy od tego, czy akurat wypada czas Ramadanu. Są obszary w kraju, w których mięsa w ogóle się nie jada zwyczajowo, tak jest na południu kraju, gdzie kuskus zjadany jest jedynie z cebula oraz warzywami. Doprawia się to danie rodzynkami. W wielu domach marokańskich jagnięcinę, najczęściej kupowane mięso w Maroko, przyrządza się na piecu glinianym. Często jada się również chleb, taki sam jaki my znamy z europy, który podobno najlepszy jest w Polsce.

www.enjoythelittlethings.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here