Kuchnia hiszpańska jest wspaniałą alternatywa na kulinarną nudę. Jest tyle różnorodnych potraw hiszpańskich, które mogą urozmaicić nasze potrawy, że wystarczy tylko sięgnąć do dobrej książki kucharskiej. Znane potrawy hiszpańskie są uwielbiane na całym świecie. Każdy zna chyba wspaniały aromat hiszpańskiego gazpacho- wspaniałej zupy pomidorowej, czy różnorodnego smaku przepysznej tortilii. Kuchnia hiszpańska, właściwie tak jak w każdym kraju jest podzielona na kuchnię regionalną. Jest to uzależnione środowiskiem i panującymi tam trendami. Hiszpanie mają także doskonałe śniadania takie jak arroz con leche ryż na mleku z wanilią, który jest zapiekany w piekarniku i podawany na zimno. Każdy chyba lubi hiszpańskie churros, czyli paluszki smaczne na głębokim oleju, podawane są one do kawy, herbaty czy gorącej czekolady. Kuchnia hiszpańska to także wina popularna sangria, czyli wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu- hiszpański trunek. Bardzo ważnymi elementami kuchni hiszpańskiej są takie dodatki jak oliwki, szafran, sery (głównie twarde)a także owoce morza, czyli mariscos.