Rozszerzanie diety niemowlaka nie jest procesem, z którym trzeba się spieszyć. Wręcz przeciwnie, jak zaleca WHO rozszerzanie diety rozpoczynamy gdy dziecko skończy 6 miesięcy. Przy czym niektóre dzieci są na ten etap gotowe szybciej inne później. Zwykle dzieci karmione piersią później są zainteresowane poznawaniem nowych smaków niż te na mleku modyfikowanym. Nie mnie rozszerzanie diety dzieciom 4 miesięcznym nie jest polecane. Mimo, że na wielu produktach właśnie ten wiek jest oznaczony.

Rozszerzanie diety niemowlaka zaczynamy gdy :

  • dziecko potrafi samodzielnie siedzieć tzn bez podparcia lub z lekkim podparciem, tak jest dla niego najbezpieczniej

  • gdy chce uczestniczyć w posiłkach i widać, że jest zainteresowane jedzeniem

  • gdy potrafi chwytać w dłoń i ma opanowany chwyt pensetowy czyli łapie przedmioty między palcem wskazującym a kciukiem

  • kiedy nie ma odruchu wymiotnego w momencie podawania mu jedzenia, jeśli ten odruch występuje gdy w buzi dziecka ląduje coś innego niż mleko to należy się jeszcze wstrzymać z rozszerzaniem, to samo tyczy się wypychania jedzenia językiem

Rozszerzanie diety to nie wyścigi. To, że dziecko koleżanki szybko zaczęło jadać pokarmy stałe to nie znaczy, że Twoje też tak musi. Nowe smaki są prawdziwą rewolucją w życiu dziecka i każdy maluch jest na to gotowy w swoim tempie. Nic na siłę. Prędzej czy później dziecko rozsmakuje się w nowych smakach.

Rozszerzamy dietę niemowlaka od :

  • jarzyn, które wprowadzamy jako pierwsze do diety dziecka, idealnie sprawdzają się tu ziemniaki, dynia czy marchewka

  • najpierw wprowadzamy pojedyncze smaki, na miksy jeszcze przyjdzie czas

  • unikamy warzyw, które mogą wywołać alergie jak np. pomidor jak i tych wzdymających jak kapusta czy warzywa strączkowe

  • po pierwszych warzywach wprowadzamy owoce, nigdy na odwrót gdyż owoce są natury słodkie i maluch, który posmakuje ich wpierw potem może nie chcieć warzyw, które będą dla niego mniej atrakcyjne w smaku.

  • najbezpieczniejsze owoce to jabłuszko a później gruszka, unikamy cytrusów i innych owoców egzotycznych bo mogą wywołać alergię, podobnie jest z truskawką

  • kaszki kukurydziane czy ryżowe to prawdziwe dobrodziejstwo, podajemy je przygotowane na wodzie lub mleku modyfikowanym, są wzbogacone w żelazo i witaminy, ze względu na bogactwo składników odżywczych są niezwykle ważne w diecie niemowlaka.

  • okryty złą sławą gluten wcale nie jest taki zły, należy go wprowadzać około 6 miesiąca i obserwować organizm dziecka, glutem musi zostać wprowadzony do diety nie później niż przed upływem 10 miesiąca życia

  • po 7 miesiącu wprowadzamy także żółtko jajka, które jest bardzo ważne w diecie,podajemy je tylko w wersji ugotowanej na twardo, a także włączamy mięso, zaczynamy od podawania delikatnego drobiu czy królika, później przychodzi czas na cielęcinę i wołowinę

  • tłuszcze także są niezbędne w diecie najmłodszych, podajemy oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz masło, unikamy wszelkich miksów i margaryn

  • nie zapominamy o przyprawach ale unikamy soli, cukru, pieprzu i innych ostrych przypraw, a także wszelkich wzmacniaczy, za to dd 7 miesiąca można stosować majeranek, koper, kminek, zaś w 9 miesiącu można wprowadzić tymianek, estragon, bazylię, rozmaryn, oregano czy natkę pietruszki

  • zapomnij o słodyczach, im później dziecko pozna ich smak tym lepiej

Nowe potrawy wprowadzamy do diety w formie przecierków podawanych łyżeczką lub formie kawałków zgodnie z metodą BLW. Nigdy w butelce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here