Kawa ceniona jest z wielu powodów. Przde wszytkim ze względu na swoje właściwości pobudzające, które stawiają na nogi niejednego nocnego marka. Kawa zawiera również wiele potrzebnych substancji, takich jak błonnik, przeciwutleniacze czy witaminy z grupy B. Miłośniczki kawy wiedzą, że ma ona też zastosowanie w kosmetyce – kofeina pomaga bowiem opóźnić znacząco oznaki starzenia. Kofeina jest również dobrym składnikiem diety odchudzającej – pomaga spalić tkankę tłuszczową. Picie kawy wspomaga również układ nerwowy – poprawia pamięć i koncentrację oraz pomaga przy procesach myślowych. Warto jednak mieć na uwadze, że niektóre substancje, takie jak cukier czy mleko krowie, neutralizują działanie kofeiny w naszym organiźmie, dlatego warto do kawy dodawać mleko roślinne (sojowe, ryżowe lub migdałowe) i nie słodzić jej w ogóle (przede wszystkim nie sięgać po sztuczne słodziki, których spożywanie niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne). Filiżanka kawy jest znakomitym składnikiem naszej codziennej diety, jednakże należy pamiętać że spożywana w nadmiarze drastycznie obniża poziom cukru we krwi, co może prowadzić do osłabienia.