Jogurt naturalny to doskonała alternatywa dla śmietany, majonezu czy tuczących sosów. Na jego bazie można przygotowywać zarówno dania główne, jak i szybkie przekąski. Z całą pewnością na zdrowie wyjdzie nam włączenie go do swojego jadłospisu, ponieważ zawarte w jogurcie żywe kultury bakterii przyspieszają proces trawienia, sam jogurt zaś dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych witamin, białka oraz wapnia.
Powstała również dieta jogurtowa, pozwalająca zrzucić zbędne kilogramy. Stosując się do zaleceń diety, w dwa tygodnie stracić można nawet 7-8 kilogramów. Co prawda po kilku dniach możemy poczuć się zniechęci jej monotonią, jednak krótki czas trwania ułatwi nam zadanie. Ponadto jest to dieta bezpieczna, nie narażająca organizmu na niedobory potrzebnych mu substancji.
Najważniejsze, by spożywane przez nas jogurty zawierały wspomniane wcześniej żywe kultury bakterii. Nie musimy ograniczać się do jogurtów naturalnych. Możemy korzystać z jogurtów smakowych. Ważne jednak, aby dokonując wyboru jogurtów, czytać etykiety i kupować produkty w pełni wartościowe.
Najważniejsze, by jogurt pojawił się w każdym posiłku na przestrzeni dwóch tygodni zaplanowanej diety.
Na śniadanie do jogurtu dodawać możemy owoce, musli, pestki dyni lub spożywać go samodzielnie. W porze obiadu jogurt możemy zastosować jako składnik dressingu sałatkowego, traktując jako sos do potraw, czy też przekąszając po obiedzie jako przegryzkę. W czasie kolacji jogurt możemy wymieszać z warzywami lub twarożkiem. Jak zatem widać, dieta dopuszcza również spożywanie owoców, warzyw, nabiału i pieczywa. To świetna metoda na odchudzanie i oczyszczenie organizmu.
Między trzema podstawowymi posiłkami możemy pozwolić sobie na przekąskę w postaci jogurtu z owocami lub warzywami.
Dieta, pomimo monotonii, pozwala osiągnąć względnie szybkie efekty. Przy okazji, stosując ją, mamy gwarancję bezpieczeństwa.

www.wystarczytakniewiele.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here