Chipsy z jarmużu? Koktajl z jarmużu? A może jarmuż z kurczakiem? Poznaj nasze wyjątkowe przepisy na jarmuż i zaskocz swoich domowników pysznym i zdrowym posiłkiem z tym warzywem!
Jarmuż – zdrowe i smaczne warzywo
Nie wiedzieć czemu, ale jarmuż nie cieszy się dużą popularnością w naszym kraju, choć jest to jedna z odmian bardzo popularnej z kolei kapusty. Jarmuż posiada zielone, długie liście, czasem mają też one odcień nieco fioletowy. Warzywo to słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości białka, błonnika i wielu witamin, jak choćby witamina K.
To jednak nie wszystko. W jarmużu znajduje się też mnóstwo soli mineralnych, wapnia, potasu i sulforforanu, który jest mocnym i skutecznym antyoksydantem. Nie można również pominąć wysokiej zawartości luteiny i beta-karotenu. Ponadto według wielu badań warzywo to ma właściwości antynowotworowe, dlatego też warto rozszerzyć swoją dietę właśnie o jarmuż. Przepisy z jego wykorzystaniem są bardzo proste!
Jarmuż – przepisy
Odkryj jarmuż! Przepisy rozpoczniemy od kompozycji z kurczakiem. Najpierw upiecz kurczaka w folii aluminiowej, uprzednio go oczywiście marynując, np. w soli, musztardzie Dijon, mące kukurydzianej oraz occie balsamicznym. Tuż przed wyjęciem mięsa z piekarnika, rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i przysmaż liście jarmużu, a następnie kawałki mango. Teraz wystarczy już pokroić kurczaka w plastry, na każdym ułożyć mango i zawinąć w liście jarmużu. Danie możesz podawać z kaszą kuskus lub dzikim ryżem.
Jarmuż znakomicie komponuje się też z makaronem. Najpierw przygotuj jarmużowe pesto i zamknij w słoiku – może tak stać przez pewien czas, jeśli jest odpowiednio przechowywane. Do pesto potrzebujesz 3 szklanki jarmużu, 3 szklanki brokułów, czosnek oraz oliwę z oliwek, dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Potem ugotuj makaron i gotowe!
Jarmuż jest warzywem bardzo wszechstronnym, co zatem powiesz na koktajl z jarmużu? Wszystkie składniki trzeba dokładnie zmiksować, są nimi:
- duża garść jarmużu,
- 1 banan,
- 1 gruszka,
- świeży sok z jednej pomarańczy,
- dodatkowo do podania np. suszona żurawina lub płatki migdałowe.
Na koniec zostawiliśmy prawdziwie zaskakującą przekąskę, jaką są chipsy z jarmużu. Bez wątpienia przypadną one do gustu osobom, które szukają zdrowych przekąsek w styli fit. Chipsy z jarmużu przygotujesz dzięki następującym składnikom:
- duży pęczek jarmużu,
- olej z pestek winogron
- sól,
- nieprażony sezam.
Najpierw umyj liście jarmużu i wysusz papierowym ręczniczkiem. Następnie odetnij ogonki i wystające części i wlej olej do miski. Dodaj sól i sezam, dokładnie wymieszam i mocz każdy liść jarmużu przed położeniem go na blasze do pieczenia. Pamiętaj, że liście nie mogą na siebie nachodzić. Całość piecz przez 20 minut w temperaturze 130 stopni bez termoobiegu.