Jarmuż

Chipsy z jarmużu? Koktajl z jarmużu? A może jarmuż z kurczakiem? Poznaj nasze wyjątkowe przepisy na jarmuż i zaskocz swoich domowników pysznym i zdrowym posiłkiem z tym warzywem!

Jarmuż – zdrowe i smaczne warzywo

Nie wiedzieć czemu, ale jarmuż nie cieszy się dużą popularnością w naszym kraju, choć jest to jedna z odmian bardzo popularnej z kolei kapusty. Jarmuż posiada zielone, długie liście, czasem mają też one odcień nieco fioletowy. Warzywo to słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości białka, błonnika i wielu witamin, jak choćby witamina K.

To jednak nie wszystko. W jarmużu znajduje się też mnóstwo soli mineralnych, wapnia, potasu i sulforforanu, który jest mocnym i skutecznym antyoksydantem. Nie można również pominąć wysokiej zawartości luteiny i beta-karotenu. Ponadto według wielu badań warzywo to ma właściwości antynowotworowe, dlatego też warto rozszerzyć swoją dietę właśnie o jarmuż. Przepisy z jego wykorzystaniem są bardzo proste!

Jarmuż – przepisy

Odkryj jarmuż! Przepisy rozpoczniemy od kompozycji z kurczakiem. Najpierw upiecz kurczaka w folii aluminiowej, uprzednio go oczywiście marynując, np. w soli, musztardzie Dijon, mące kukurydzianej oraz occie balsamicznym. Tuż przed wyjęciem mięsa z piekarnika, rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i przysmaż liście jarmużu, a następnie kawałki mango. Teraz wystarczy już pokroić kurczaka w plastry, na każdym ułożyć mango i zawinąć w liście jarmużu. Danie możesz podawać z kaszą kuskus lub dzikim ryżem.

Jarmuż znakomicie komponuje się też z makaronem. Najpierw przygotuj jarmużowe pesto i zamknij w słoiku – może tak stać przez pewien czas, jeśli jest odpowiednio przechowywane. Do pesto potrzebujesz 3 szklanki jarmużu, 3 szklanki brokułów, czosnek oraz oliwę z oliwek, dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Potem ugotuj makaron i gotowe!

Jarmuż jest warzywem bardzo wszechstronnym, co zatem powiesz na koktajl z jarmużu? Wszystkie składniki trzeba dokładnie zmiksować, są nimi:

  • duża garść jarmużu,
  • 1 banan,
  • 1 gruszka,
  • świeży sok z jednej pomarańczy,
  • dodatkowo do podania np. suszona żurawina lub płatki migdałowe.

Na koniec zostawiliśmy prawdziwie zaskakującą przekąskę, jaką są chipsy z jarmużu. Bez wątpienia przypadną one do gustu osobom, które szukają zdrowych przekąsek w styli fit. Chipsy z jarmużu przygotujesz dzięki następującym składnikom:

  • duży pęczek jarmużu,
  • olej z pestek winogron
  • sól,
  • nieprażony sezam.

Najpierw umyj liście jarmużu i wysusz papierowym ręczniczkiem. Następnie odetnij ogonki i wystające części i wlej olej do miski. Dodaj sól i sezam, dokładnie wymieszam i mocz każdy liść jarmużu przed położeniem go na blasze do pieczenia. Pamiętaj, że liście nie mogą na siebie nachodzić. Całość piecz przez 20 minut w temperaturze 130 stopni bez termoobiegu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here