Wiele osób nie wie jak duży wpływ na żywność ma sposób jej przechowywania. Układanie produktów w dowolnym miejscu w lodówce może doprowadzić do szybkiego zepsucia się jedzenia. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ temperatura w lodówce nie w każdym miejscy jest taka sama, różnice w poszczególnych punktach urządzenia mogą sięgać nawet kilku stopni, co może mieć duży wpływ na przechowywaną żywność. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć jak przechowywać jedzenie w lodówce.

Gdzie w lodówce przechowywać poszczególne produkty?

Artykuły spożywcze, które nie muszą być przechowywane w lodówce w szczególnie niskiej temperaturze można trzymać na półkach znajdujących się na drzwiach lodówki – to najcieplejsze miejsce wewnątrz urządzenia. Na drzwiach można trzymać m. in. różnego rodzaju napoje, a także takie artykuły jak musztarda, czy majonez. Również produkty takie jak masło, czy ser mogą być przechowywane w tym miejscu. Stosunkowo wysoka temperatura panuje również na najwyższych półkach w lodówce, dlatego również tam można trzymać produkty, które nie potrzebują silnego chłodzenia, jak na przykład ciasto z kremem, dżemy, czy przygotowany wcześniej obiad.

Chłodniejszymi punktami w lodówce są jej środkowe półki. To miejsce, w których warto przechowywać jedzenie, które powinno być trzymane w dużym chłodzie, mowa między innymi o wędlinach i nabiale (jajka, sery twarogowe, jogurty).

Najzimniejszym punktem lodówki są półki położone najniżej. Tam powinny być przechowywane produkty, które wymagają niskich temperatur, do takich można zaliczyć ryby oraz surowe mięso, choć trzeba pamiętać, by nie przechowywać ich dłużej niż przez 2 dni. Ostatnim miejscem w lodówce są szuflady. Doskonale nadają się do układania w nich warzyw oraz owoców.

W czym przechowywać jedzenie?

Istotne jest nie tylko prawidłowe poukładanie jedzenia w lodówce, nie mniej ważne jest to w czym będzie ono trzymane. Warto zaopatrzyć się w plastikowe pudełka, ponieważ nadają się one do przechowywania większości produktów spożywczych. Do przechowywania żywności dobrze nadają się także pojemniki próżniowe – dzięki nim jedzenie dłużej nadaje się do spożycia, dodatkowo dzięki próżniowemu zamknięciu produkty na dłużej zachowują swój naturalny aromat. Jedzenie w lodówce może być przechowywane także w szklanych pojemnikach – to dobre rozwiązanie, ponieważ pojemniki nie wchodzą w reakcję z żywnością, dzięki czemu są bezpieczne, ponadto chronią żywność przed wysychaniem czy przenikaniem się zapachów różnych produktów. W każdej kuchni powinny się znaleźć także folia aluminiowa oraz folia spożywcza. Ich zadaniem jest zabezpieczenie jedzenia przed wilgocią, obsychaniem oraz ograniczenie przenikania się zapachów.

Jakich produktów lepiej nie przechowywać w lodówce?

Przede wszystkim należy unikać chowania chleba do lodówki, ponieważ szybko stanie się czerstwy. Do lodówki nie warto wkładać również niektórych warzyw, jak choćby cukinii, bakłażanów, ogórków, ziemniaków, czy roślin strączkowych. Niskie temperatury źle wpływają na wspomniane produkty i powodują, że szybciej się psują. Te artykuły spożywcze powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here