Atlantycki smak.

Gotowanie na parze jest dobrym wyborem, szczególnie jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu. Możemy gotować na parze warzywa, w tym fasolkę, ziemniaki, marchewkę, brokuły, kalafior, paprykę, bakłażana, jak również mięso wieprzowe, drobiowe, ryby, czy wołowe. Na parze możemy również przygotowywać desery, lub obiady na słodko. W tym bardzo popularne są paruchy, które są wyrabiane z podobnego cista jak paczki z jedną różnicą, są przygotowywane na parze, anie na oleju czy smalcu. Można je dodatkowo jeść z dżemem, z jogurtem czy osłodzona śmietanką. Gotowanie na parze jest bardzo zdrowe. Wiele osób mogłoby powiedzieć, że potrawy uzyskane ta drogą są niesmaczne, jednak nic bardziej mylnego. Warzywa, owoce, czy inne składniki potraw zachowują swój zapach i smak, są smaczne i mogą być również przyprawiane. Na parze gotujemy zazwyczaj na dwa sposoby. Możemy wyposażyć się w specjalne urządzenia przeznaczone do gotowania na parze, lub w dostosowane do tej czynności garnki. Jeśli chodzi o garnki to zazwyczaj składają się z dwóch części, garnka do którego wlewamy wodę, i durszlaka dopasowanego do garnka, który stawiamy wyżej. Przykrywka zapewni doskonałe warunki cieplne, jak również nie wypuści pary, która powstanie wraz z gotowaniem się wody w garnku.

www.e-chlopak.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułChłodnik
Następny artykułKuchnia dla studenta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here