Egzotyczne smaki

Rośnie u nas w Polsce moda na jedzenie dalekowschodnie. Kuchnia orientalna zawojowała nasze restauracje i bary szybkiej obsługi. Jaka to jest więc sztuka kulinarna?Kuchnia orientalna u nas to przede wszystkim wietnamska, japońska, chińska. Orient kojarzy nam się z Azją, i jej wszelkimi smakami. Co raz częściej sięgamy również po przepisy tychże kuchni, gotując w domu. W większych supermarketach, możemy bez problemu dostać wszelkiego rodzaju produkty, jakimi charakteryzuje się kuchnia orientalna. Papier ryżowy, ryż, grzybki mung, algi, czy różne sosy, pasty, to tylko nieliczne z bogatego asortymentu tej kuchni. Nasze podniebienia są łase wszelkich nowości kulinarnych, otworzyliśmy się więc w dużym stopniu na kuchnię orientalną. Sushi czy popularne sajgonki, są nierzadkim daniem na szybki lunch, czy danie na wynos. Nie każdy oczywiście jest zwolennikiem tej specyficznej jednak kuchni, w której królują głównie smaki ostre i słodko-kwaśne. O ile bardziej neutralne potrawy są przez laików akceptowane, o tyle potrawy bardziej specyficzne, dziwne, czy z produktów dla nas nie do przyjęcia, są już smakołykami głównie dla koneserów tejże kuchni. Najważniejsze to się nie zrażać i próbować nowych potraw.

www.mediaelite.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here