Dieta o niskim indeksie to jeden z najzdrowszych i najbezpieczniejszych sposobów na utratę wagi. W porównaniu z wieloma dietami nie wymaga od nas rezygnacji z długiej listy produktów. Co więcej, szybko oducza nas sięgania po przekąski i słodycze, ponieważ nasz organizm przez cały czas posiada wystarczającą ilość energii. Czym dokładnie jest ta dieta? Jak zacząć?
Co to właściwie jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) jest jednym z powszechniej używanych wskaźników w dietetyce. Określa to, jak szybko podnosi się poziom cukru po spożyciu określonego produktu w porównaniu ze wzrostem cukru po spożyciu czystej glukozy w takiej samej ilości. Indeks glikemiczny umożliwia wiec klasyfikację produktów pod względem powodowanych zmian glukozy we krwi. Stosuje się go w większości przypadków tylko do produktów, które są źródłem węglowodanów. Pozwala również na ich podział na trzy grupy: produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70), o średnim IG (55–70) oraz o niskim (IG < 50).
Na czym dokładnie polega dieta niski indeks?
Dieta niski indeks polega na wyłączeniu z diety produktów o wysokim indeksie glikemicznym i skupienie się na spożywaniu produktów o niskim indeksie, które nie powodują gwałtownych zmian w poziomie cukru w organizmie. Dzięki temu organizm ma dostęp do stałych źródeł energii, co automatycznie zmniejsza ryzyko wahań nastroju i energii. Zapobiegamy tym samym stałemu uczuciu zmęczenia, senności oraz napadom głodu, które często prowadzą do przejedzenia. Stosując dietę niski indeks, odzwyczajamy się także od wysokokalorycznych i niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami, ponieważ nie czujemy potrzeby dostarczenia dodatkowych kalorii. Przygotowując swoją dietę, trzeba także pamiętać o tym, że indeks glikemiczny produktu może zmieniać się w zależności od sposobu przygotowania, np. niektóre warzywa mają niski indeks kiedy są surowe, a wysoki po ugotowaniu.
Co jeść na diecie o niskim indeksie?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym to źródła białka zwierzęcego, które nie zawierają węglowodanów, czyli jaja, ryby, mięso nabiał. Możemy również spożywać duże ilości warzyw oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym (np. awokado, maliny, borówki, czereśnie, truskawki, grejpfrut, mandarynki i brzoskwinie). Niskim wskaźnikiem glikemicznym charakteryzują się również grzyby oraz niektóre produkty zbożowe – kasza gryczana, makaron chiński i makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, niegotowane płatki owsiane i otręby, i chleb pełnoziarnisty. Na diecie możemy także spożywać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, ponieważ nie zawierają one węglowodanów.
Dla kogo dieta niski indeks?
Z diety o niskim indeksie glikemicznym mogą, a nawet powinni korzystać prawie wszyscy. Bardzo szybko możemy osiągnąć rezultaty w utracie wagi i zacząć czuć się znacznie lepiej – bez wahań nastroju i senności. Najłatwiejszym sposobem na rozpoczęcie diety jest skorzystanie z oferty cateringu dietetycznego, którą można znaleźć na stronie Dietly. Dieta pudełkowa pomaga oszczędzić czas oraz sprawia, że trzymanie diety jest nie tylko pożyteczne, ale także smaczne.