dieta antycholesterolowa

O czym świadczy zawyżony poziom cholesterolu?

Cholesterol jest związkiem należącym do grupy steroli, będących lipidami. Jest to związek potrzebny do wytwarzania hormonów płciowych i nadnerczowych. Dodatkowo potrzebny jest do syntezy witaminy D3 i kwasów żółciowych.

Jak odżywiać się na diecie antycholesterolowej?

Aby zmniejszyć poziom naszego cholesterolu LDL koniecznie powinniśmy zapoznać się z kilkoma ważnymi regułami j się do najważniejszych reguł. Następnie powinniśmy wrócić do stosowania diety antycholesterolowej. Pomogą nam w tym poniższe wskazówki:

  • Pożegnaj się z potrawami smażonymi. Jedzenia smażonego w głębokim tłuszczu musisz unikać jak ognia.
  • Jeśli nie wyobrażasz sobie codziennej kromki bez warstewki tłuszczu, zamień masło na specjalną margarynę przeznaczoną dla osób unikających cholesterolu.
  • Postaraj się ograniczyć pełnotłuste produkty, nie dodawaj do potraw tłuszczu w żadnej postaci. Również śmietana jest wykluczona.
  • Kupując mięso, wybieraj białe, ubogie w tłuszcz rodzaje, na przykład drób.
  • Nie daj się skusić na niezdrową żywność typu fastfood, odstaw solniczkę i cukierniczkę
  • Zalecane jest zmniejszenie ilości przyjmowanego czerwonego mięsa, czyli na przykład wołowiny i wieprzowiny. Osiemdziesiąt gramów dwa razy w tygodniu to absolutne maksimum.
  • Zastąp czerwone mięso świeżymi rybami, które warto spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu.

czego unikać w diecie antycholesterolowej

Błonnik – nasz sprzymierzeniec w walce z cholesterolem

Źródło błonnika możemy znaleźć w wielu produktach, na przykład są to:

  • Zarówno świeże, jak i suszone owoce
  • Większość warzyw, w szczególności zielone, takie jak sałata
  • Produkty pochodzenia zbożowego, na przykład otręby, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane i tym podobne
  • Wszelakie rośliny strączkowe, czyli ciecierzyca, bób, fasola mung, soja i wiele innych

Czego należy unikać, stosując dietę antycholesterolową?

Jest również wiele produktów, których koniecznie powinniśmy unikać podczas naszej diety antycholesterolowej, są to następujące składniki:

  • jajka, zarówno kurze, jak i innych gatunków
  • wołowina i wieprzowina
  • żółte sery i tłuste śmietany
  • margaryny niskiej jakości, smalec czy masło
  • słodkie, gazowane i alkoholowe napoje
  • przyprawy z syntetycznymi oraz niezdrowymi dodatkami, takimi jak glutaminian sodu
  • jedzenie wysoko przetworzone
  • produkty typu fast food

Jeśli będziemy trzymać się właśnie diety antycholesterolowej, to zdecydowanie możemy spodziewać się w miarę szybkiego obniżenia naszego poziomu cholesterolu. Dodatkowo na pewno polepszy się nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości związane z samodzielnym układaniem sobie tej diety, lub czegoś nie jesteśmy pewni to koniecznie powinniśmy  zgłosić się do specjalisty. Dietetyk pomoże nam ustalić bezpieczny plan żywienia, dostosowany do naszych potrzeb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here