O czym świadczy zawyżony poziom cholesterolu?
Cholesterol jest związkiem należącym do grupy steroli, będących lipidami. Jest to związek potrzebny do wytwarzania hormonów płciowych i nadnerczowych. Dodatkowo potrzebny jest do syntezy witaminy D3 i kwasów żółciowych.
Jak odżywiać się na diecie antycholesterolowej?
Aby zmniejszyć poziom naszego cholesterolu LDL koniecznie powinniśmy zapoznać się z kilkoma ważnymi regułami j się do najważniejszych reguł. Następnie powinniśmy wrócić do stosowania diety antycholesterolowej. Pomogą nam w tym poniższe wskazówki:
- Pożegnaj się z potrawami smażonymi. Jedzenia smażonego w głębokim tłuszczu musisz unikać jak ognia.
- Jeśli nie wyobrażasz sobie codziennej kromki bez warstewki tłuszczu, zamień masło na specjalną margarynę przeznaczoną dla osób unikających cholesterolu.
- Postaraj się ograniczyć pełnotłuste produkty, nie dodawaj do potraw tłuszczu w żadnej postaci. Również śmietana jest wykluczona.
- Kupując mięso, wybieraj białe, ubogie w tłuszcz rodzaje, na przykład drób.
- Nie daj się skusić na niezdrową żywność typu fastfood, odstaw solniczkę i cukierniczkę
- Zalecane jest zmniejszenie ilości przyjmowanego czerwonego mięsa, czyli na przykład wołowiny i wieprzowiny. Osiemdziesiąt gramów dwa razy w tygodniu to absolutne maksimum.
- Zastąp czerwone mięso świeżymi rybami, które warto spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Błonnik – nasz sprzymierzeniec w walce z cholesterolem
Źródło błonnika możemy znaleźć w wielu produktach, na przykład są to:
- Zarówno świeże, jak i suszone owoce
- Większość warzyw, w szczególności zielone, takie jak sałata
- Produkty pochodzenia zbożowego, na przykład otręby, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane i tym podobne
- Wszelakie rośliny strączkowe, czyli ciecierzyca, bób, fasola mung, soja i wiele innych
Czego należy unikać, stosując dietę antycholesterolową?
Jest również wiele produktów, których koniecznie powinniśmy unikać podczas naszej diety antycholesterolowej, są to następujące składniki:
- jajka, zarówno kurze, jak i innych gatunków
- wołowina i wieprzowina
- żółte sery i tłuste śmietany
- margaryny niskiej jakości, smalec czy masło
- słodkie, gazowane i alkoholowe napoje
- przyprawy z syntetycznymi oraz niezdrowymi dodatkami, takimi jak glutaminian sodu
- jedzenie wysoko przetworzone
- produkty typu fast food
Jeśli będziemy trzymać się właśnie diety antycholesterolowej, to zdecydowanie możemy spodziewać się w miarę szybkiego obniżenia naszego poziomu cholesterolu. Dodatkowo na pewno polepszy się nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości związane z samodzielnym układaniem sobie tej diety, lub czegoś nie jesteśmy pewni to koniecznie powinniśmy zgłosić się do specjalisty. Dietetyk pomoże nam ustalić bezpieczny plan żywienia, dostosowany do naszych potrzeb.