Na świecie funkcjonuje stosunkowo niewielu profesjonalnych degustatorów potraw lub zapachów. Jest to naprawdę zawód na wymarciu. Gdzie zazwyczaj się przydaje? Można powiedzieć, że nawet policja wykorzystuje pewne umiejętności takich osób, ale głównie przydają się one w restauracjach lub podczas konstruowania nowoczesnych przepisów. Taki specjalista jest w stanie skonstruować najdoskonalszy zestaw składników. Takie usługi są jednak bardzo trudno dostępne i niewiele osób, które mają faktycznie ekstremalny zmysł smaku wykorzystuje swoje umiejętności w praktyce. Taki ktoś może zostać także doskonałym mistrzem kuchni, którego potrawy będą znane na całym świecie. Degustator potrzebny jest wszędzie tam gdzie występuje problem dopasowania składników do potraw, czyli w całej nowoczesnej gastronomii. Zawód degustatora obecnie jest niszowy, ale wartościowy z punktu widzenia rynku żywnościowego. Podsumowując, na świecie istnieje niewiele tak ciekawych zawodów jak degustator potraw. Jego umiejętności mogą zostać naprawdę szeroko zastosowane, co może przełożyć się na udoskonalenie kulinarnej rzeczywistości. Może Ty charakteryzujesz się takimi zdolnościami? Zastanów się nad tym.