Czyszczenie miedzi nie jest tak trudne jak nam się z pozoru wydaje. Najczęściej wyroby z miedzi pokrywają się patyną, czyli zielonkawym nalotem na powierzchni. Czyszczenie miedzi w warunkach domowych polega na usunięciu z powierzchni patyny i niewielkich zarysowań. Aby rozpocząć czyszczenie miedzi w domu musimy sprawdzić zawartość naszej kuchni. Najlepszym sposobem na czyszczenie miedzi, w przypadku niewielkich zmian jest użycie cytryny i soli. Połówkę cytryny należy posypać solą i rozpocząć czyszczenie miedzi poprzez jej szorowanie. Jeżeli warstwa patyny jest gruba czyszczenie miedzi należy powtórzyć lub odczekać jakiś czas do zaktywizowania się naszej mikstury. Niezawodnym, domowym środkiem czyszczącym miedź jest soda oczyszczona. Aby czyszczenie miedzi było skuteczne należy ją połączyć z kwaskiem cytrynowym uzyskując papkę. Czyszczenie taką miksturą można przeprowadzić od razu, lub sporządzoną papką pokryć powierzchnię i odczekać kilka minut. Niezawodny sposób na czyszczenie miedzi to połączenie sody oczyszczonej i octu. Dotyczy to zwłaszcza małych wyrobów z miedzi. Do naczynia wlewamy gorącą wodę. Aby czyszczenie miedzi było skuteczne, dodajemy ocet i sodę według uznania. Do tak sporządzonej mikstury zanurzamy czyszczony miedziany element. Takie czyszczenie miedzi pozwala na dokładne pozbycie się niechcianego nalotu nawet w zakamarkach czyszczonych wyrobów. Czyszczenie miedzi, jeżeli grubość patyny nie jest zbyt duża można przeprowadzić za pomocą keczupu. Miedź pokrywamy keczupem i odczekujemy około godziny. Po tym czasie spłukujemy. Należy zauważyć, że czyszczenie miedzi jest procesem delikatnym. Nie należy zbyt mocno pocierać przygotowanymi miksturami powierzchnie z obawy przed jej porysowaniem. Także ilość octu w połączeniu z sodą nie może być przesadna, żeby w efekcie nie spowodowała uszkodzenia łączeń i drobnych detali. Istotnym jest rozpoczęcie czyszczenie od środków mało inwazyjnych, dopiero w przypadku ich nieskuteczności ponowić czyszczenie innym sposobem.