Czasami, kiedy mamy ochotę na coś innego na deser sięgamy do książki kucharskiej w poszukiwaniu nowych pomysłów. Kiedy znudził nam się budyń, galaretka, kisiel, sałatka owocowa czy lody, możemy na szybko zrobić danie lodowe z owocami w biszkopcie lub ciastkach. Wystarczy upiec biszkopt, tak jak zwykle robimy to w przypadku ciast z kremem. Po ostudzeniu możemy pokroić go na równe kwadraciki, tak, aby dla każdego starczył kawałek. Oczywiście biszkopt kroimy przedtem na pół. Nakładamy lody (według uznania) kilka smaków, na wierzch bitą śmietanę i ulubione owoce, np. truskawki, jagody i na nie drugą część biszkoptu, którą możemy polać ostudzoną polewą czekoladową lub lukrem, albo jeszcze raz bitą śmietana z wisienką. Taki deser lodowy powinniśmy przed podaniem włożyć na kilka minut do zamrażalnika, aby wszystko ładnie się ściągnęło, ale też nie na tyle by było zamrożone. Możemy podawać taki deser do kawy lub do koniaku czy lampki wina. Jest to odpowiedni deser dla większej liczby osób, w przypadku np. dwóch osób możemy zrobić spód i wierzch z większych ciastek.

www.cooltural.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRomantyczna kolacja
Następny artykułSmaki dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here