Na ciepłe, letnie dni, możemy przygotować przepyszny chłodnik z ziołami i rzodkiewką. Przygotowanie zupy zajmie nam około 20 minut, a doskonale schłodzimy ciało i zapełnimy nasze żołądki. Składniki, które będą nam potrzebne: dwa pęczki rzodkiewek, 8 szklanek naturalnego jogurtu, szklanka mięsnego bulionu, łyżka soku z cytryny, czosnek granulowany, sól ziołowa, gałka muszkatołowa, szczypiorek, pieprz. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, dlatego też każdy świetnie sobie poradzi! Na początku, dokładnie należy wymyć rzodkiewki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Zimny, mięsny bulion mieszamy z jogurtem i przyprawiamy go łyżeczką czosnku granulowanego, pieprzem i solą ziołową (możemy dodać gałkę muszkatołową – odrobinę! – choć nie jest to konieczne), w dużej misce mieszamy teraz rzodkiewki z jogurtem. Wstawiamy do lodówki na 5 godzin! Zupę podajemy na zimno, posypaną szczypiorkiem. Oczywiście 5 godzin to maksymalny czas dla schłodzenia się zupy, możemy trzymać go jednak tak długo, jak uważamy za stosowne. Nowe lodówki i po godzinie świetnie schłodziły by już naszą zupę, byłaby gotowa do podania