Wszelkie infekcje bakteryjne wymagają zastosowania antybiotyku celem zniszczenia bakterii lub zahamowania ich rozwoju w organizmie. Niestety, oprócz pozytywnych następstw antybiotykoterapii są również te złe – leki unicestwiają nie tylko mikroorganizmy, które wywołały infekcję, ale także drobnoustroje chroniące nas przed chorobami i zapewniające nam prawidłowy rozwój. Mówi się, że długie leczenie antybiotykowe może doprowadzić wręcz do wyjałowienia organizmu. Podczas kuracji niezwykle ważne jest więc stosowanie probiotyków, czyli preparatów osłonowych w celu zabezpieczenia flory fizjologicznej i zmniejszenia ryzyka występowania negatywnych skutków ubocznych, takich, jak np. bóle brzucha, biegunka czy różnego rodzaju infekcje grzybicze.

Czym dokładnie są probiotyki?

Probiotykami nazywa się odpowiednio wyselekcjonowane szczepy kultur bakterii (najczęściej kwasu mlekowego lub Gram-dodatnie) i drożdży, których zadaniem jest regulacja mikroflory organizmu poprzez korzystne dla naszego zdrowia działania w obszarze przewodu pokarmowego – odpowiada ona za utrzymanie odpowiedniego poziomu pH, stymulację układu odpornościowego, poprawę procesów trawiennych oraz chroni przed bakteriami patogennym, a więc wywołującymi choroby. Aby doszło do prawidłowej odbudowy flory fizjologicznej należy stosować probiotyk nie tylko w trakcie trwania antybiotykoterapii, lecz również około tygodnia po jej zakończeniu. Niezwykle ważną rzeczą, o której należy pamiętać jest zachowywanie kilkugodzinnej przerwy pomiędzy zażyciem probiotyku – https://www.apteka-melissa.pl/kategoria/probiotyki,731.html – i antybiotyku – jeśli zostaną zastosowane razem, antybiotyk zniszczy również dobre bakterie zawarte w probiotyku.

 

Probiotyki i prebiotyki – czym się różnią?

Z samej nazwy oraz podobnego sposobu działania łatwo je pomylić, zachodzi jednak między nimi znacząca różnica: prebiotyki nie zawierają w sobie mikroorganizmów. Są to substancje stymulujące (tłuszcze, białka, – oligo i – polisacharydy odporne na działanie enzymów trawiennych), obecne lub wprowadzone do pożywienia, a ich cel jest identyczny jak probiotyków – pobudzanie rozwoju prawidłowej flory jelit. Połączenie prebiotyku z probiotykiem określa się jako synbiotyk, ze względu na ich synergistyczne działania. Prebiotykami mogą być naturalne składniki naszych codziennych pokarmów, takie, jak np. błonnik pokarmowy czy skrobia lub różnorodne suplementy diety. Za najbardziej obfite źródła prebiotyków wśród produktów spożywczych uważa się gumę arabską i surowy korzeń cykorii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here