Przystawki

Często, zanim kelnerzy przyniosą nam zamówione danie główne w postaci obiadu, przynoszą nam do stołu przystawki, którymi możemy zająć ręce, umysł, a także którymi zapełniamy żołądek w fazie największego głodu, który dopada nas po zamówieniu jedzenia, a jest to związane z czystym nastawieniem psychicznym. Przystawkami najczęściej są pudełeczka z masłem, pieczywo z czosnkiem, czasami jakiś sos do tego. Tak jest niezmiennie na całym świecie. Oczywiście istnieją także restauracje, w których przystawkami są kawałki mięs, sałatki, jednak rzadko można takie spotkać w turystycznych kurortach. W krajach południowej Europy przystawkami ponadto czeto mogą być oliwki – zazwyczaj zielone, bo czarnych się nie uważa za szanowanych na południu Europy, gdzie mieszkańcy twierdzą, że czarna oliwka to niedojrzała oliwka i jest to wymysł Europejczyków z północy, którzy nie znają się na rzeczy. Czasami, do pieczywa, sosu oraz oliwek, kelner przyniesie nam kawałki szynki czy sera, pod naprawdę różną postacią.

www.inaczejmowiac.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here