Jedną z niedocenianych w naszym kraju przypraw o wyjątkowym smaku jest z całą pewnością kolendra. A jej smak i aromat mogą dostarczyć wielu potrawom naprawdę ciekawego efektu, o czym z całą pewnością warto pamiętać. Kolendrę znaleźć możemy pod dwoma postaciami – pierwsza to świeża nać, którą dostać możemy na przykład w doniczce. Druga, to kulki, podobne do tych gorczycy, które dodać można do potrawy w całości, bądź też rozbić w moździerzu na proszek. Kolendra idealnie pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych – przede wszystkim do tych, które tworzone są z mięsa wołowego i wieprzowego i wykorzystywane do smażenia. Posiekana kolendra idealnie skomponuje się z marynatą, dając naprawdę ciekawy aromat, który podrobić jest niezwykle trudno. Zaś zmielone ziarenka kolendry pasować będą doskonale do różnego rodzaju dań orientalnych takich, jak na przykład falafele. Możliwości jest jednak oczywiście znacznie więcej i warto poeksperymentować z tą właśnie przyprawą, by osiągnąć ciekawe efekty kulinarne pod każdym względem.

www.amer-tour.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here