Chłodnictwo - syntetyczne czynniki chłodnicze

Odkąd w XIX wieku chłodnictwo zaczęło się rozwijać i pojawiły się pierwsze lodówki, chłodnie i zamrażarki, świat wynalazł wiele czynników chłodniczych. Niestety większość z nich to zguba dla warstwy ozonowej Ziemi, więc wiele z nich po latach korzystania zostało wycofanych. Przemysł chłodniczy oczywiście musiał znaleźć zastępstwo, które nie będzie niszczyło środowiska naturalnego ani jego atmosfery. Przez wiele lat jednak chłodnictwo wykorzystywało czynniki chłodnicze, które miały różny wpływ na matkę Ziemię. Czym więc one były? Czynniki chłodnicze to związki chemiczne lub ich mieszaniny, które zostały zamknięte w instalacji chłodniczej i krążąc w niej podlegają cyklom przemian termodynamicznych.Przemysł chłodniczy wykorzystuje takie czynniki do schładzania jak np. Chlorofluorowęglowodory CFC. Są to halogenowe związki węgla, w których atomy wodoru są zastąpione atomami chloru i fluoru. To właśnie one rozkładają się w warstwie ozonowej, powodując jej ubytki. Należą do nich czynniki R11, R12, R133, R114, R115. Chłodniczy przemysł wykorzystuje również mniej szkodliwe, choć wciąż szkodliwe czynniki w postaci Wodorochlorofluorowęglowodorów czyli HCFC. Są to substancje organiczne, których atomy wodoru w cząsteczce zostały zastąpione przez atomy fluoru i chloru. Te z kolei rozkładają się w dolnych warstwach atmosfery. Są to R22 i R123. Chłodnictwo używa obecnie najczęściej najmniej szkodliwych z syntetycznych czynników, czyli Hydrofluorowęglowodorów HFC. Są to substancje organiczne, których część atomów wodoru jest zastąpiona atomami fluoru i nie zawierają one atomów chloru i bromu.

www.mamy-dom.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here