Jeszcze nie tak dawno traktowany był jako składnikiem mało wartościowy, zupełnie niepotrzebny. Dziś wiemy, że zdrowa dieta bez tak ważnej substancji, jaką jest błonnik, obejść się nie może. Dlaczego w naszym menu powinny się pojawiać te produkty spożywcze, które są dobrym źródłem błonnika? Jaką rolę spełnia ta substancja w naszym organizmie?
Błonnik to nic innego, jak te węglowodany, których nie strawił nasz układ pokarmowy. Nie są one wprawdzie ani źródłem cennych dla zdrowia witamin, ani kalorii, jednak nasz organizm nie jest w stanie bez nich prawidłowo funkcjonować. Jak to możliwe? Wyjaśnienie jest proste. Błonnik to nasz najlepszy sojusznik walce o utrzymanie przewodu pokarmowego w dobrej formie. To dzięki niemu z jelit usuwane są szkodliwe resztki i toksyny, to dzięki niemu nie musimy się borykać z tak uciążliwymi problemami, jakimi są zaparcia. Błonnik pozwala nam jednocześnie w naturalny sposób regulować stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu chroni nas przez napadami głodu. Czy w tej sytuacji można się dziwić, że po błonnik tak chętnie sięgają te osoby, które właśnie rozpoczynają odchudzanie? Raczej nie.
A jakie produkty spożywcze są najlepszymi źródłami błonnika? Spore ilości tej cennej dla naszego organizmu substancji znajdują się w tak ważnych składnikach zdrowej diety, jakimi są świeże owoce i warzywa. Spore ilości błonnika można też znaleźć w produktach z pełnych ziaren zbóż, takich jak brązowy ryż, płatki owsiane lub kasza gryczana.

www.sluchajcie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here