Wybór odpowiedniej koszuli – na co zwrócić uwagę

0
Wybór odpowiedniej koszuli – na co zwrócić uwagę

Jak wiadomo elegancko ubrani mężczyźni nie tylko świetnie się prezentują, ale również są atrakcyjniejsi w oczach kobiet. Zatem koszule męskie, są obowiązkowe w garderobie każdego dobrze ubranego Pana. Jednak wybór odpowiedniej koszuli może nie być wcale łatwy, dlatego warto przeczytać poniższe rady.

Po co mężczyźnie pasta do włosów?

0
Po co mężczyźnie pasta do włosów?

Pasty do włosów są obecnie często wybierane przez mężczyzn. Ich popularność można porównać do żelu do włosów, którym jeszcze dekadę temu wielu panów uwielbiało stylizować włosy, no może niezupełnie stylizować, bo efekt zazwyczaj był marny. Aktualnie mężczyźni bardzo dbają o swoje włosy i niejednokrotnie mogą pochwalić się lepszym ich ułożeniem niż kobiety, a to za sprawą właśnie pasty do włosów.

Pyszne zupy

0

Każdy z nas lubi dobrze jeść, lubi swoje ulubione dania i przysmaki i dlatego też tych przepisów kulinarnych jest bardzo dużo w naszych głowach i książkach kucharskich. Dania jak zwykle są podzielone i oddzielnym tematem kulinarnym będą zupy. Zup w polskim jadłospisie jest bardzo dużo i dzielą się one na zupy warzywne, zupy owocowe, oraz chłodniki. Najbardziej chyba ceniony jest zwykły rosół podawany z makaronem lub tez może on być bazą do innych dań. Rosół gotuje się na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny czyli musi tam być marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek odrobina ziela angielskiego i w zależności od tego jaki to ma być rosół daje się kostki wołowe, cielęce lub drobiowe. Rosół w Polsce jako zupa jest chyba daniem takim naszym i jedynym jakie się gotuje i nigdzie indziej nie ma tak wspaniale przyprawionego rosołu. Jeśli chodzi o zupy jarzynowe to bazą jest właśnie rosół i potem dodaje się w zależności od smaku i gustu różne warzywa i tak jeśli damy kalafior to będzie to zupa kalafiorowa, czy kapustę to kapuśniak i tak dalej. Zupy jarzynowe są bardzo smaczne i pożywne i dlatego powinno się je jeść. Są jeszcze chłodniki które robi się zwykle w upalne dni i jak sama nazwa wskazuje są robione zwykle w upalne dni.

www.lifebox.pl

Smaki kuchni narodowych według książek kucharskich

0

Smak jest pojęciem względnym i dla każdego oznacza coś zupełnie innego. To co dla jednych jest kwaśne i nie do przełknięcia, inni uważają za narodowy rarytas. Książki kucharskie mówiące o poszczególnych kuchniach narodowych prezentują smak danej potrawy, opisując go. Ale jest to opis czysto teoretyczny. Nam, Polakom, może bowiem nie smakować żabie udko w jakimś dziwnym sosie, a Francuzom może nie smakować nasz rodzimy bigos. Dlatego nie powinno wierzyć się do końca książkom kucharskim w kwestii doznań smakowych przy kuchniach narodowych. Najlepiej poznać je osobiście, próbując gotowania z każdej kuchni narodowych. Jeśli bowiem sami czegoś nie spróbujemy, nie przekonamy się, co tak naprawdę jest dobre, a co nie. Nie będziemy wiedzieć, co jak smakuje i będziemy musieli uwierzyć pisanemu słowu. A jeśli autor książki kucharskiej nie lubi spaghetti, napisze, że smak jest dziwnie bezpłciowy – ani słodki, ani słony. Smak najlepiej „wyrobić” sobie samemu. Nikt nie jest w stanie zapewnić nas, że któraś kuchnia narodowa jest lepsza niż inna. Zwłaszcza jeśli piszą to w książce kucharskiej.

www.elegans.pl

Gotowanie za granicą

0

W naszym kraju od paru lat zachodzą dość duże zmiany jeżeli chodzi o różne mody, które mają panować w różnych rzeczach. Jedną z nich jest żywność jaką staramy się kupować i przygotowywać z niej posiłki. Poprzez to, że coraz bardziej popularna stała się kuchnia zagraniczna wiele osób szuka dla siebie naprawdę bardzo trudno dostępnych dodatków do jedzenia, które będą mogły im zapewnić o wiele bogatszy smak ich potraw. Eksperymentowanie jeżeli chodzi o kuchnie jest naprawdę bardzo dobre ponieważ, niektóre potrawy nie będą się nam nudziły tak bardzo szybko. Powinniśmy więc się postarać o to, aby jak najbardziej urozmaicać sobie nasz jadłospis i starać się o to, aby mógł być on naprawdę bardzo dla nas pożywny. W żadnym wypadku nie starajmy się natomiast próbować potraw zbyt ostrych w krótkim czasie gdyż może się okazać, że po prostu uszkodzą dość mocno nasz żołądek. Wychowani na danym jedzeniu nie jesteśmy po prostu w stanie przyzwyczaić się do kuchni, która tak bardzo odbiega od naszej pod względem smaku oraz przede wszystkim stopnia ostrości.

www.modny-styl.pl

Smaki dzieci

0

Nie jest łatwo namówić w dzisiejszych czasach dzieci do jedzenia. Dlaczego? A mianowicie dlatego, że dzieciaki mają swoje specyficzne i charakterystyczne dla nich smaki. Nie zawsze więc dorosłym osobom uda się te smaki odgadnąć i zgodnie z nimi przygotować odpowiednie potrawy, które okazałyby się dla dzieci zjadliwe. Jak pokazują niedawno przeprowadzone przez fachowców badania, dzieci w dzisiejszych czasach, a więc w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku uwielbiają słodycze. Trudno natomiast zmusić je do tego, by zjadły na przykład warzywa. Gdzie można się najwięcej o ulubionych smakach dzieci dowiedzieć? Przede wszystkim w różnych źródłach. Popularne są na przykład książki opisujące typową kuchnię dziecięcą. Jak pokazują niedawno przeprowadzone badania, wiele osób szuka też takich informacji w Internecie, a więc najpopularniejszym źródle współczesności. Wystarczy tam wpisać w wyszukiwarkę internetową określoną frazę, taką jak chociażby: smaki dzieci. Po chwili wyskoczy bardzo wiele różnych wyników wyszukiwania, z których można korzystać do woli – wybierając i przebierając zgodnie z własnymi upodobaniami. Pozostaje więc mieć nadzieję na to, że ludzie będą sprawdzać wszystko to, co stanowi przedmiot ich zainteresowania.

www.convict.pl

Ciasto lodowe

0

Czasami, kiedy mamy ochotę na coś innego na deser sięgamy do książki kucharskiej w poszukiwaniu nowych pomysłów. Kiedy znudził nam się budyń, galaretka, kisiel, sałatka owocowa czy lody, możemy na szybko zrobić danie lodowe z owocami w biszkopcie lub ciastkach. Wystarczy upiec biszkopt, tak jak zwykle robimy to w przypadku ciast z kremem. Po ostudzeniu możemy pokroić go na równe kwadraciki, tak, aby dla każdego starczył kawałek. Oczywiście biszkopt kroimy przedtem na pół. Nakładamy lody (według uznania) kilka smaków, na wierzch bitą śmietanę i ulubione owoce, np. truskawki, jagody i na nie drugą część biszkoptu, którą możemy polać ostudzoną polewą czekoladową lub lukrem, albo jeszcze raz bitą śmietana z wisienką. Taki deser lodowy powinniśmy przed podaniem włożyć na kilka minut do zamrażalnika, aby wszystko ładnie się ściągnęło, ale też nie na tyle by było zamrożone. Możemy podawać taki deser do kawy lub do koniaku czy lampki wina. Jest to odpowiedni deser dla większej liczby osób, w przypadku np. dwóch osób możemy zrobić spód i wierzch z większych ciastek.

www.cooltural.pl

Romantyczna kolacja

0

Romantyczna kolacja to doskonały sposób na spędzenie walentynek czy urodzin jednego z kochanków. Na romantyczną kolację przeważnie zapraszają panowie swoje damy do restauracji, lub panie same przygotowują je w domu. Jeżeli chodzi o romantyczny posiłek w knajpce to nie ma problemu, wystarczy wybrać coś, na co ma się akurat ochotę z menu i gotowe. Zupełnie inaczej jest, kiedy trzeba samemu przygotować kolację. Trzeba przede wszystkim wybrać odpowiednie menu, które będzie smakowało partnerowi. Do tego trzeba się dostosować. Najchętniej przygotowuje się spaghetti blognese. Romantyczna kolacja, jak sama nazwa wskazuje powinna odznaczać się romantyzmem. Polecane są także wspaniałe afrodyzjaki, jakim mogą być owoce morza, specjalne rozgrzewające desery czy przystawki, które zachęca do dalszego działania. Takie posiłki podawane są oczywiście w porze wieczornej między godziną 18 a 22, nie jest jednak unormowany ten czas. Każdy podaje to, co lubi jeść najbardziej, bez względu, jakie są normy takiej rangi kolacji.

www.naszawitryna.pl

Czarne jagody

0

Krzewinki czarnych jagód można napotkać podczas każdego spaceru po lesie. Oprócz swojskich jagodzianek czy pierogów z jagodami, czarna jagoda ma też bardzo korzystne, a często niedoceniane działanie zdrowotne. Owoce, surowe lub suszone, a także w formie naparu z suszu, działają doskonale na przewód pokarmowy. Regulują jego pracę, mają działanie przeciwbiegunkowe, ale regularnie spożywane zapobiegają także zaparciom. Należy zbierać owoce w pełni dojrzałe i zdrowe, a mycie ich przed spożyciem, zwłaszcza gdy pochodzą z niepewnego terenu, na przykład nieznanego nam lasu, to oczywista konieczność. Poza owocami w leczeniu można wykorzystać też liście, nieuszkodzone i o żywej zielonej barwie, zrywane z krzewinek pod koniec owocowania jagód. Sporządza się z nich napar, który podobnie jak ten z owoców ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Jest zdrowy dla błon śluzowych jelita i żołądka. Ponadto działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo w różnych drobnych infekcjach. Świeże owoce zawierają też pewną ilość witaminy C.

www.centerfence.pl

Produkty sezonowe podstawą kuchni południowej

0

Każdy, kto odwiedził południowe kraje Europy, wie, że produkty żywnościowe używane w tamtejszej gastronomii są niebywale świeże, smaczne, a po warzywach i owocach widać, że dojrzewały w południowym słońcu, nie tknięte jakimikolwiek pestycydami. Podobnie ryby, owoce morza, niemal prosto z wody trafiają do kuchni. Nie ma możliwości, żeby nawet w upale ponad 40 stopni otrzymać w restauracji czy kupić na bazarze nieświeże produkty. W dodatku, nie znajdziemy w sklepach produktów rolnych, które nie występują tu o tej porze roku. Nasze sklepy pełne są pomidorów przez całą zimę, choć to nie sezon na nie w naszym kraju – ale kuszą ceną, wyglądem, mimo tego iż w smaku nie przypominają pomidora, niektórzy chętnie je kupują. W kuchni środziemnomorskiej, najwięcej warzyw i owoców zjada się od wiosny do jesieni, zimą zjada się więcej mięsa, kiedy to owce przeznacza się do uboju. Ryby i owoce morza goszczą w kuchni przez cały rok, ale najchętniej te z okolicznych połowów – tym samym wspierani są rybacy z najbliższych okolic. Podobnie jest z rolnikami, producentami serów i pozostałymi, zajmującymi się produkcją żywności.

www.nieoficjalnie.pl

ZOBACZ TEŻ